Ons` Lieve Heer op Solder

Status

Afgerond

Opdrachtgever

ICN en Getty Conservation Institute

Problematiek

Museum Amstelkring is gelegen aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Het gebouw is een grachtenpand van 350 jaar oud. Het biedt bezoekers al ruim 120 jaar de kans om dit Amsterdams museum te bezoeken. Alle ruimten zoals woonkamers, keukens, gangen en trappenhuizen zijn in redelijk originele staat aanwezig. Op de bovengelegen verdiepingen van de woning bevindt zich de schuilkerk ìOns` Lieve Heer op Solderî, die nu nog steeds gebruikt wordt om bijvoorbeeld huwelijken te voltrekken. Het museum is in 2004 bezocht door bijna 75.000 bezoekers. Uit vooronderzoek door ICN en TUE is gebleken, dat het museum te kampen heeft met een aantal aan het binnenklimaat te relateren problemen: - Hoge vochtigheden nabij oppervlakken - Benauwd in zomer: erg warm en hoge CO2-concentraties in bepaalde vertrekken.

Doel

Binnenklimaat verbeteren door bijv. implementatie van een geschikt ventilatiesysteem teneinde gunstigere luchtcondities te scheppen voor collectiebehoud en gebruikers van het pand.

Methodiek

Het onderzoek is opgebouwd uit de volgende stappen: 1. vooronderzoek middels korteduurmetingen 2. globale bouwfysische analyse 3. inventarisatie van bestaande klimaatinstallatie 4. langeduurmeting naar binnenluchtcondities (T/RV) 5. studie naar geschikte ventilatiesystemen en mogelijkheid tot montage 6. computersimulatie van mogelijke ventilatiesystemen (Fluent).

Resultaten

...

Conclusies

...

Links

http://www.museumamstelkring.nl/